top of page

Vad kan vi göra för att berika varandras liv?Allt sedan jag läste boken ”Jag älskar dig och är mig själv” av Marshall B. Rosenberg, så har en fråga följt med mig som ett mantra, som en riktning. Vad kan jag göra för att berika ditt liv? Marshall B. Rosenberg är initiativtagare till NVC, Nonviolent Communication, som är en form/modell för att kommunicera fredligt. Hans livsuppgift har varit att bidra- och inspirera människor till att utveckla empatiska relationer. Han utgår från att våra liv berikas när vi är i kontakt med våra behov och strävar efter att få dessa mötta. Det kan vara så enkelt som att vara i kontakt med sin hunger (behov av föda) och därmed äta innan blodsockret och hungern tar över, vilket skapar fysiska obalans. Eller behovet av gemenskap kan leda till att man söka upp vänner, familj eller andra aktiviteter som ger samhörighet innan det blir för mycket olust i livet som skapar en mental obalans.

Genom att hålla frågan "vad kan jag göra för att berika ditt liv?" levande i mig, så håller jag också mitt hjärta öppet. Den håller mig förankrad i kärleken till andra människor där det viktigaste blir att bidra till att andra kan få sina behov mötta. Själv befinner jag mig i mitt behov av att bidra till att andra mår bra vilket är ett existentiellt angeläget behov. Jag ställer frågan tyst i mig själv och funderar en stund över om jag har energi och lust att möta den andras önskan. Hur viktigt är det att jag får det på mitt sätt kontra hur viktigt är det att mötas på den andras spelhalva. Det är inte alltid som jag har den generösa, kärleksfulla energin. Men när jag har den så är det med ett leende som jag släpper taget om kampen och bjuder den andra på det som berikar den andras liv. Det är en oerhört skön, vacker, mjuk känsla att följa med istället för att streta emot. Det möter mitt behov av kärlek. Jag lever i en kärleksenergi och känner mig ödmjukt vacker inifrån och ut.


När andra mår bra blir det lugnt och skönt i relationen och i det sociala samspelet. Jag mår bra av att andra mår bra. Att lära mig vilka behov som är angelägna för mina barn, min partner, mina vänner gör det lättare för mig att bidra till att de kan bli mötta i den mån det är möjligt. Det kan tex handla om att den övriga familjen har behov av vila och tystnad under morgonen. Då kan jag ju tänka mig för och vara tyst under morgontimmarna och undvika att dammsuga, prata högt i telefon eller att stöka runt i köket. Eller att mina vänner gillar att man är punktlig, för dom är det viktigt med struktur och ordning. Då kan jag ju skärpa till mig lite och vara ute i god tid.

Förutom att jag befinner mig i behovet av att bidra till att andras behov blir mötta, så är jag också i kontakt med behovet av en fredlig värld i harmoni och skönhet. Det är så vackert när människor mår bra och är i balans.

” Gör det här bara om du kan göra det frivilligt. Var snäll och gör aldrig något för mig på din egen bekostad. Gör aldrig något för mig där det finns rädsla, skuld, skam, bitterhet eller underkastelse bakom dina motiv. Om du gör det kommer vi båda att få lida. Var snäll och gör det jag ber om endast om det kommer från ditt hjärta, när det är en gåva till dig själv att ge till mig.”

Marshall B. Rosenberg

168 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page