top of page

Frihet att vara den jag ärJag tror att en av de vackraste gåvorna vi kan ge oss själva och varandra är friheten att vara fria i oss själva, där vi kan vara trygga i vår spontanitet, lekfullhet, kreativitet, sårbarhet och kärleksfullhet. Denna frihet att vara levande och vara den längtan vi bär på i vårt innersta centrum är möjlig när vi avstår från att döma och värdera både oss själva och varandra.


Det är så lätt att sticka upp i huvudet och göra en bedömning över vårt eget sätt att vara och hur andra är. Det är som en trygghet att sätta etiketter, klassificera, skapa ordning. Kanske är det ett sätt att stärka vår identitet i vad vi uppfattar som rätt och fel, som ok och inte ok. När vi är i denna energi att bedöma så ställer vi oss också utanför gemenskapen, utanför vi-relationen och blir en betraktare som utifrån vår egen personliga mall ger ett utlåtande. Det ger en distansering till oss själva och andra. Som ett barn som blir rädd för vad de vuxna ska tycka. Barnet inom oss, vår ömtålighet, tar skydd, blir försiktig och försöker lista ut hur man ska anpassa sig för att slippa allt för många bedömningar och obehagliga, hårda kommentarer. Långt bort från det fria, lekfulla, fria barnet som älskar att vara fri i sig själv. Barnet inom de andra som får ta emot våra bedömningar gör exakt samma sak. Distans och otrygghet ökar, det blir kyligt och avvaktande.


Vi har lärt oss att vara på vår vakt och skydda oss. Ibland är det nödvändigt och hjälpsamt samtidigt som det kan hindra oss från kärleksfullhet och varm kontakt, både med oss själva och andra. Det kan bli ensamt om vi inte hittar ett sätt och röra oss mellan skydd och ett öppet hjärta. Lika väl som vi lärt oss att skydda oss genom värderande anklagelser så kan vi lära oss att vara kärleksfulla. Utbudet inom tidningar, böcker, kurser inom ”Free- Spirit - Lär känna dig själv" världen är enorm. Det finns så mycket inspiration att hämta. Ändå är det så svårt att vara i kontakt med den kärleksfulla tillåtande energin som ger oss frihet att vara oss själva och där vi bidrar till att andra också känner sig fria och trygga att vara sig själva. Kanske är det inte ansträngning och höga ambitioner som leder oss till det vi längtar efter. Kanske handlar det om att slappna av och vara just den jag är precis nu. Vara i mitt Point of OK.


”Den sanna krigaren har inget behov av försvar. Hen är oövervinnerlig genom sin stora kärlek. Våga vara krigare för kärlek." citat Våga vara gudomlig, Richard Rudd.

122 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page