Grön rehabilitering i Sörby
- Hallands första rehabiliteringsträdgård
Vi har avtal med Region Halland och du kan få en remiss via din vårdcentral
Vid stress och utmattning har det visats sig att naturen är den bästa plasten för återhämtning.
Här finns en rehabiliteringsträdgård med Grön rehabiliteringsverksamhet för sjukskrivna.
Verksamheten är baserad på aktuell forskning och beprövade metoder med inspiration från forskningsträdgården i Alnarp.
Våra hjärnor är sedan tusentals år bekanta med allt det vi upplever i naturen.
Hjärnan känner igen sig i skog, vid vatten, med fågelsång, och med fingrarna i jorden vilket ger trygghet att vila.
I naturen finns inget som vi behöver förstå, lära oss eller problem som ska lösas.
Här kan vi vara. Just därför är naturen så unikt viktig för oss vid stress och utmattning.
Den enda plasten där vi kan hitta fullständig hjärnvila, avkoppling och samtidigt få livsinspiration.
Program enl. Alnarpsmodellen
På Grön rehab i Sörby har vi arbetat med grön rehabilitering sedan 12 år, vi är den första gröna rehabiliteringsträdgården i Halland, och har lång erfarenhet av att möta personer i utmattning och stressohälsa. Våra uppdragsgivare har tidigare varit enskilda personer, privata företag, Arbetsförmedlingen och kommuner. Det är spännande och utvecklande att nu även få arbeta med Region Hallands vårdcentraler
Det har visat sig att de mest avgörande faktorerna för att återfå sin hälsa och arbetsförmåga är att helt och fullt slippa ta ansvar, få släppa taget och bara vara mottagare. Vila från problemlösning och kravfylldhet och fylla sin närvaro med livsbejakande upplevelser. Det kan vara allt från att sitta och se hur skatorna flyger med gren efter gren för bygga sitt bo till att skörda lök, plocka örter, läsa trädgårdsböcker, måla akvarell, fika och prata med andra.
En annan viktig faktor för att återfå sin hälsa och arbetsförmåga är att mötas av omtanke, omsorg och kärlek samt att hitta nya förhållningssätt till sin egen inre kritiska röst. I naturen finns det inga krav och bedömningar och genom att vara mycket i det gröna så blir vi lite mjukare i hjärtat och väcker dessutom liv i vår kreativitet och livsenergi. Det är också fantastiskt välgörande att få prata med andra i liknande situation, byta erfarenheter och dela både glädje och sorg. En annan viktig faktor är att mötas med respekt för sina behov och utforska sina gränser för aktivitet och vila. Hitta balansen mellan att lyssna på kroppens behov av paus och kreativitetens lust att jobba på. Under programmets gång så får du också stöd att se dina styrkor och resurser för att återkoppla till den kraft och kompetens som finns inom dig.
Vi använder oss av den sk. Alnarpsmodellen som bygger på mångårig forskning kring vilka miljöer människor väljer för att hitta den läkning som naturen kan ge. Vår trädgård är uppbyggd och designad utifrån studier om att vi ibland söker oss till enskildhet i det vilda och orörda eller vill krypa in i små gröna rum eller att vi längtar efter vind, vidder och vy där man kan se långt och få perspektiv. I vår trädgård finns det många möjligheter som att t.ex. vara social i växthuset eller köksträdgården, ligga en en berså med en skön filt up till näsan för att bara vara med sig själv och naturen, eller ligga i hängmattan och lyssna på vattnet som porlar. Gården vilar i ett lugn och är omgiven av ett vidsträckt och vackert kulturlandskap med gravhögar sedan bronsåldern som inbjuder till sköna promenader och fikastunder.
Programmet omfattar 12 veckor med 4 tim/dag och så här kan en dag se ut: Under vår sommar och höst samlas vi i växthuset och när det är lite kyligt ute så tänder vi en brasa i kaminen. Under vinterhalvåret är vi mer inomhus där vi startar med lite fika för att landa och och stämma av hur var och en har det samt planerar hur dagen kan se ut utifrån var och ens individuella önskemål. Sedan blir det tid för egentid, vila, och olika aktiviteter. Aktiviteterna kan vara allt från att vila, vara med sig själv, läsa böcker, måla, delta i trädgårdssysslor, olika hantverk, vara med djuren, samtal om kost, hälsa, livsstil, stresshantering, prata med andra eller delta i att förbereda lunchen. Efter aktiviteterna och små samtal lite här och var, så äter vi en gemensam lunch och stämmer av hur dagen varit för var och en. Vi skördar det vi lärt oss under dagen, uppskattat och är tacksamma för.
Rehabteamet som består av: trädgårdsterapeut, coach, psykoterapeut och naturpedagog. Alla har en bred kompetens både inom rehabilitering, socialt arbete med människor, trädgård, odling, förädling och matlagning.
Praktisk information.
Omfattning: Programmet omfattar 12 veckor, 4 tim/dag. Gruppen ses kl. 9.00 - 13.00 på måndagar och onsdagar. Under dagen får du fika och lunch.
Djur: På gården finns 3 hundar som är vana vid att vara med om det passar, 3 hästar, höns och katter. Djuren finns som en resurs och är med i verksamheten för de som vill ha den kontakten. Om du inte vill vara nära djur så ordnar vi detta så djuren inte är i verksamheten just de timmar som du är här.
Resor: Om det är så att du av olika anledningar inte kan resa hit med egen bil så finns det flera andra möjligheter. Det går att ta en buss 556 från Falkenberg - Vessigebro där vi hämtar. Det går också bra att åka med tåg till Falkenberg där vi hämtar vid stationen. Det finns också bussar från både Varberg och Halmstad där vi kan hämta vid stationen i Heberg. Du kan också få sjukresa via din vårdcentral.
Remiss: Vi har avtal med region Halland, vilket innebär att du kan få en remiss till oss via din vårdcentral.
Hälsoeffekter av utevistelse
• Välbefinnande ökar
• Hormonbalansen förbättras
• Stresstoleransen höjs
• Sömnkvaliteten förbättras
• Övervikt motverkas
• Blodtrycker sjunker
• Smärta lindras
• Koncentration och uppmärksamhet förbättras
• Positiva förändringar sker i hjärnans aktivitet
• Sjukhusvistelse blir kortare
• Motståndskraft mot infektioner ökar
• Skelettet stärks och benskörhet motverkas
Skicka
För dig som vill fördjupa dig i Grön rehabilitering
Forskning bekräftar- naturen hjälper
- Ahlborg, G., Sahlin, E. (2010) Utvärdering av projektet Gröna rehab. Göteborg: Institutet för stressmedicin. Läs mer här
- SLU, Alnarp, klicka här
Lästips
- Antonovsky, A. (1991) Hälsans mysterium. Stockholm (Natur och kultur)
Göteborgs botaniska trädgård, (2010) Grön Rehab Västra Götaland
- Kabat-Zinn Jon Vart du än går är du där (naturoch Kultur)
- Kroese Andries Minska din stress med meditation, (Natur och Kultur)
Naturen som kraftkälla, (Naturvårdsverket, 2006)
- Nhat Hanh Tisch Varje steg väcker svalkande vind (Attus)
- Norfolk, D. (2003) Läkande trädgårdar. Stockholm: Natur och Kultur
- Ottosson Johan Naturens betydelse i en livskris (Svensk byggtjänst)
- Ottosson, Åsa, Mats, Lugn av naturen, Votum
- Ottosson Åsa, Grahn Patrik, m fl. Trädgårdsterapi (Bonnier Existens)
Hälsans natur är en förening för alla som är intresserade av naturen som en resurs för hälsa. Läs mer