top of page

Semester - att se mästaren


Sitter på klipporna i Bohuslän. Jag hör lite motorljud från havet då och då och vinden tar tag i eklöven på trädet utanför, det är rymd, salt, ljus och ledighet. Det är som musik med lövverket utanför stugan, en orkester som ökar, avtar och ibland är det någon solist som tar över. Solen har äntligen letat sig fram igen och ger vackra skuggor på klipporna. Värme som får mig att sjunka in i en semsterdåsighet.

Familjemedlemmar anländer pö om pö till ön, vi vandrar ner till båtbryggan och möter upp. Vandringen över ön med ryggsäck och packning är den första känslan av frihet för mig. Ögat möter vackra vitmålade skärgårdshus som avlöses av bergen, kråkbären och glittret från havet där öarna radar upp sig i horisonten. Kylskåpet blir överfyllt och grillkvällen förbereds. Det är som det ska vara.


Leker med ordet ”semester”. SE mäster. Att se sig själv som den mästare vi är i våra liv. Att få tid att stanna upp, sortera och se de resurser som är just jag och utforska om jag är på den plats i livet där jag ska vara. Eller om jag ska ändra på något för att blomstra ännu mer.


När vi är igång med vardagliga aktiviteter så behöver vi skärpa till oss och tänka strukturerat och fokuserat. Vi riktar vår uppmärksamhet på att hinna, bli färdiga, komma ihåg och leverera. Det tar energi och det rationella tänkandet leder oss bort från medkänsla, kreativitet och mjukhet. Däremot under semesterdagar kan vi lägga oss på en annan nivå och mer spontant uppleva det som dyker upp. Nuet. Det är öppet, möjligt och utan press på att uppnå resultat. När vi är i denna spontana uppmärksamhet så vilar hjärnan och det gör den allra bäst när vi är utomhus, i naturmiljöer. Hjärnan känner sedan urminnes tider igen alla dessa naturliga intryck vilket gör att den också kan ha semester.


Varför är det då så viktigt att ha ledigt? Jo, dels för att hjärnan får vila och återhämta sig, en sorts semester, som gör att vi får tillgång till helt andra delar av hjärnan där vi återkopplar till kreativitet, lekfullhet, fantasi och rörlighet. Resurser som det är väldigt kul och värdefullt att möta och påminnas om att vi har. Vi är inte bara äta, sova, jobba. Vi är så mycket mer. Men framför allt är ledigheten viktig för att komma hem till oss själva, få tid att reflektera. Låta tankar komma och gå. Tänka färdigt på händelser, städa ut en del som vi kanske inte behöver grubbla över. Få perspektiv, se på livet med distans och sortera. Se våra resurser, hitta lusten, kreativiteten, viljan, och, ja, kunna se den mästare som vi är.

27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page