top of page

När vi kommer hem till oss själva är vi OK.


När Zen Coaching kom in i mitt liv för 20 år sedan så blev det en fantastisk fördjupning i min personliga utveckling. Det var faktiskt på

en av mina första utbildningar med Marshall Rosenberg, grundare och initiativtagare till Nonviolent Communication, NVC, som jag träffade Kåre Landfalt för första gången. Vi var båda på en av de få tillfällen som Marshall höll utbildningar i Sverige och jag minns att Kåre redan då hade kreativa ideér och var inne på ett eget spår. Detta spår skulle sedan visa sig bli Zen Coaching - en utveckling med ett ständigt växande internationellt nätverk och ett omfattande utbildningsutbud. För min del fortsatte jag på NVC-spåret och fascinerades av att utforska behov och utforska min självkritiska följeslagare. På allvar började jag att träna på att ta in att jag är OK som jag är och blev därmed betydligt mjukare i hjärtat.


Jag har alltid varit nyfiken på personlig utveckling och haft en brinnande längtan efter att få insikter och förståelse för vem jag är och sätt att hantera min självkritiska medresenär. Att med nyfikna ögon titta närmare på det här med Zen Coaching kändes som nästa naturliga steg att ta. Jag sökte ju efter något som skulle kunna få kärleken till mig själv att blomstra allt mer.


Zen Coaching är en coachande process där lyssnande och närvaro stärker kontakten inåt. Att hålla fokus, stanna i upplevelsen, hedra, vara, acceptera och gå in i min innersta kärna. Det handlar om att lämna tankar, vara ett med känslan, behovet och min längtan till kontakt. Att helt enkelt vara min sanning, visst kan det låta klyschigt. Men en klyscha är väl ändå en klyscha av en anledning. För mig har det öppnat för en annan livskvalitet där jag orienterar mig mer utifrån mig själv än vad omgivningen kan tänkas förvänta sig.

Det här är några ingångar som leder hem till oss själva, där ditt OK väntar:


Inre kontakt

Vi har alla en längtan efter frihet, höra hemma i oss själva och att få vara den vi är. Kontakten inåt är en väg som kan leda oss dit. Problem uppstår ofta när vi har en bristande inre kontakt, så när vi välkomnar våra erfarenheter, känslor, behov, längtan och drömmar så kan livet få nya dimensioner. Det handlar om att stanna upp, omfamna och ge tid både när livet gör ont och skaver eller bubblar av glädje och firande. Låta känslorna få prata klart.


Tillåtande

Med en accepterande hållning till sig själv, där man välkomnar det man kommer i kontakt med, utvecklas en trygghet att utforska sitt inre. Istället för att ha fokus på att lösa problem så ger en tillåtande närvaro ett stöd att stanna kvar i kontakt och se hela sig själv.


Lyssnande

Tystnad, både enskilt och i samtal, ger ett vilsamt lyssnande som ger utrymme för att livsprocesser rör sig i egen takt och utifrån sin egen inre visdom. Öppna frågor och återkoppling stödjer och för in energi

i processen.


Empati

Empati är att vara närvarande både i det som är levande i en själv och det som är levande i andra. Ge sig själv empati och stöd och med hjälp av lyssnande, tystnad och nyfikna frågor, sätta sig in i och förstå den andra. Frågor som ”vad händer i mig” och ”vad händer i dig” är resurser som håller fokus mer inåt än att försöka lösa problem och fixa livet.


I höst erbjuder vi flera möjligheter till att få utforska precis det här.


Grundkursen 11-12/9 ger dig grundläggande teori i NVC som tydliggör skillnaden mellan ett kritiskt och ett empatiskt förhållningssätt. Du får också många möjligheter att träna praktiskt utifrån där du befinner dig. NVC ger en förändring på djupet och behöver integreras under tid med träningsmöjligheter.


Fortsättningskursen 23-25/10, är just ett sådan träningsmöjlighet som hjälper dig vidare i din personliga utveckling. Vi inleder lördag och söndag med MediYoga innan frukost. Vi kommer att vara både inomhus och ute i naturen.


Vi kommer på ett tillåtande, mjukt och tryggt sätt utforska vår självempati, sårbarhet och styrka som tillsammans ger oss ett inre och kärleksfullt ledarskap. En personlig resa i kontakt och närvaro där du kommer hem till dig själv och upptäcker att du redan är ok.


59 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page